Eindelijk, een Duidelijke marketing funnel uitleg

Leestijd: 3 minuten

Leestijd: 3 minuten

Stel je het volgende voor; je staat aan het begin van je onderneming (of misschien iets verder). Je hebt een droom, je hebt doelen, je wilt het liefst de hele wereld verbeteren met jouw product of service. Maar hoe zorg je nou dat potentiële klanten je kunnen zien, luisteren en uiteindelijk mee gaan doen? In onze ‘Grow with Video’  blogreeks nemen we je mee in de wereld van online marketing waardoor jij de eerste handvatten hebt om je bedrijf online beter op de kaart te zetten.

Waar begin je?

Als je met marketing in aanraking komt, zal het concept ‘funnel’ je niet onbekend zijn. Daarentegen is het voor veel ondernemers een onbekend of vaag begrip. Er wordt vaak gedacht dat deze funnel vanzelf ontstaat. Bezoekers komen in aanraking met een organisatie en gaan gelijk over tot conversie. Mooi toch? 

Helaas, dit is een sprookje. Aankopen worden zelden gedaan bij het eerste contactmoment. Sommige onderzoeken geven 2% aan, andere onderzoeken 8%. In andere woorden; zeer laag. In ieder geval is het niet waard om hier je marketing op te vergokken.

Eigenlijk is het best logisch. Vergelijk het met een romantisch liefdesverhaal. In de meeste gevallen vinden er een aantal dates plaats, voordat er echt een vonk overslaat en er misschien wat spannends gaat gebeuren. Waarschijnlijk heb je je date eerst ontmoet in een bar of met een event, of heb je online een berichtje gestuurd om het ijs te breken.

Zo zijn ook potentiële klanten niet meteen klaar voor een aankoop of om contact op te nemen. Net als een romantische (potentiële) relatie een reis doorgaat, legt ook jouw potentiële klant zo’n reis af. Deze reis begint wanneer de klant jouw bedrijf leert kennen.

De marketing funnel is vervolgens het gehele proces; van het eerste contactmoment tot aan de aankoop. 

Wie en wat wil je bereiken?

Klaar met de romantiek, door naar de focus op je potentiële klanten. Om te achterhalen hoe jouw marketing funnel eruit komt te zien, ga je je verplaatsen in de doelgroep. Maar dan moeten eerst je doelstellingen helder en realistisch zijn.

Wat wil je online bereiken? Dit is natuurlijk een hele brede vraag, waar veel antwoorden bij passen. Maak daarom je doelstellingen zo concreet mogelijk en kom tot de kern van hetgeen je wilt bereiken. Denk ook eens na waarom je eigenlijk specifiek online marketing wilt inzetten; aan welke bedrijfsdoelstelling draag het bij?

Pas wanneer je doelstellingen en je focus helder zijn kan je bepalen wat voor jou het beste startpunt is. Stel jezelf vragen als: is er een specifiek vraagstuk, een product of een dienst waar ik mee kan beginnen? Wat is er mogelijk met de capaciteit die je hebt voor marketing en communicatie? Zijn er kaders wat betreft budget?

Deze vragen zorgen ervoor dat je voor jezelf een duidelijke afweging maakt over waar je op gaat focussen, welke doelstellingen haalbaar zijn en wat je wellicht links laat liggen.

Maar hoe zit het met mijn doelgroep?

‘Doelgroep’ is een abstract begrip waarmee het in de praktijk soms lastig te werken is. De kunst is daarom om de mens achter de doelgroep te ontdekken. Om je te kunnen inleven is het van belang dat je zo goed mogelijk weet wie jouw doelgroep is.

Daarbij helpt het maken van een persona. Een persona geeft de doelgroep een gezicht. Wie is de persoon aan de andere kant van het scherm? Wat doet hij of zij op dagelijkse basis? 

Als je meerdere klantsegmenten in je bedrijf hebt, kan je deze gebruiken om meerdere persona’s voor jouw doelgroep te creëren. Per persona achterhaal je vervolgens demografische en sociale kenmerken om deze realistischer te maken.

 

Een persona geeft de mogelijkheid het gedrag van je klanten beter in kaart te brengen en te begrijpen zodat je daar beter op in kan spelen. Handig voor als je je wilt inleven in je doelgroep en ze wil voorzien van waardevolle content.

Welke behoeften zou ik hebben als deze persoon? Wat zou mij helpen om verder te komen? Hoe duidelijker jouw persona’s, hoe scherper je kunt zijn in je online uitingen en deze daaraan kunt toetsen.

Starten met de marketing funnel

Even alles op een rijtje; je weet je doelstellingen en je bent erachter wie jouw doelgroep echt is. Daarnaast ben je je bewust dat potentiële klanten niet zomaar overgaan tot een aankoop, maar dat zij eerst een bepaalde reis doorlopen en om hier een beeld van te krijgen. Je gaat je inleven in je doelgroep. Zodra je dit in beeld hebt kan je starten met je marketing funnel.

De marketing funnel is een model dat gebruikt wordt om potentiële klanten en leads in verschillende stadia van de koopcyclus op een passende manier te bereiken met jouw content. 

Het is van belang dat per stap in de funnel de doelstellingen duidelijk zijn. Wanneer deze duidelijk zijn kan je namelijk de marketing inspanningen continu monitoren en eventueel bijsturen waar nodig.

In de eerste stap focus je op een brede doelgroep, zodat er zoveel mogelijk mensen jouw product of service te zien krijgen. Het doel is dat er bij elke stap verder in de funnel zo min mogelijk mensen afvallen. 

Wanneer je dus bijvoorbeeld ziet dat er na de eerste stap 90% afhaakt, weet je dat je hier op moet bijsturen zodat dit percentage zakt. De sleutel hierin is data. Op basis van data krijg je zulke inzichten en kan je aan de hand hiervan onderbouwde beslissingen maken.

Figuur: Marketing funnel van Keenr

Marketing funnel model

Bij VanSelfie maken wij gebruik van een model dat is doorontwikkeld op het Customer Journey model en helpt om de klanten beter te begrijpen.

De marketing funnel bestaat uit 7 stappen. Door bij elk van deze stappen content aan te bieden  zorg je ervoor dat je jouw doelgroep op het juiste moment aanspreekt. In elke fase die men doorgaat toon je dus een passend gedeelte van jouw verhaal. Op deze manier ontstaat de juiste boodschap, op het juiste moment, op de juiste plaats.

Hoe nu verder?

In deze blog namen we je mee in de eerste stappen die je zet bij het uitvoeren van je marketingstrategie. Het is belangrijk dat eerst de doelstellingen en de doelgroep duidelijk gedefinieerd zijn. Wanneer dit duidelijk is kan je beginnen met het verplaatsen in je doelgroep, zodat je weet welke ‘reis’ je klant doorgaat.

Onthoud het volgende wanneer je denkt aan een marketing funnel; het is een stapsgewijs proces van prospect naar lead. Een marketing funnel is daarnaast altijd meetbaar zodat je handvatten hebt om je marketing te optimaliseren en je strategie aan te passen.

Nu je weet hoe je doelgroep denkt en waar jouw focus op ligt, kan je beginnen met de volgende stap: het invullen van de Customer Journey vanuit de ogen van je klant. Een marketing funnel zegt namelijk nog niks over welke kanalen je gebruikt en in welke fase de doelgroep zich bevindt. De marketing funnel is meer vanuit de ogen van de organisatie.

De Customer Journey is juist vanuit de ogen van de klanten. Hier wordt duidelijk welke kanalen je in welke fase inzet om van een lead een betalende klant te maken en welke boodschap je op welk moment toepast om de klant een keuze te laten maken. Uiteraard passend bij de vooraf opgezette doelstellingen.

Lees hier meer over in ons volgende ‘Grow with Video’ blog!

Wie is VanSelfie?

VanSelfie wilt mooie initiatieven helpen groeien door het effectief bereiken van hun potentiële klanten. In deze blogreeks nemen we je mee in het uitwerken van jouw marketingstrategie. Zo versterk je jouw gedachtegoed en organisatie. Heb je vragen? We helpen je graag!

 🌱