Natuurlijke transformatie?!

Natuurlijke transformatie?!

Overal zit zand en grind in verwerkt. In de huizen waarin we wonen, de wegen waar wij overheen rijden, en ga zo maar door. Bij dit familiebedrijf, K3Delta, zijn ze altijd druk bezig met het winnen van zand en grond. Maar laten ze dan niet een gat in de natuur achter..?

Heel veel groen en flink wat water. Verborgen achter de drie meter hoge, groene bomen staat de installatie verstopt. Wij gingen een dagje op pad om te filmen bij K3Delta, die al ruim negentig jaar bezig zijn met het winnen van zand en grind. Zo leveren zij essentiële grondstoffen waar nodig.

Vroeger was de doelstelling van K3Delta puur het winnen van zand en grind. Sinds een aantal jaren is het roer echter drastisch omgegaan. Het bedrijf is getransformeerd naar een partij die natuurgebieden ontwikkeld voor mens en dier. Dit geheel wordt gefinancierd door het winnen van, ja je raad het vast al; grond en zandwinning.

 

       “Sinds een aantal jaren is het roer drastisch omgegaan”

 

Wij gingen onder andere langs bij De Lingemeren, een waterrijk natuur- en recreatiegebied. Dit gebied hebben ze gemaakt om een maatschappelijke tegenhanger te creëren voor de verstedelijking aan de andere kant van de rivier. Het is allemaal ontzettend wijds en vol rust.  De installaties werken geheel elektrisch aan de hand van zo’n 4500 zonnepanelen. Deze stroom zal in de toekomst naar de bijgelegen woningen worden gedistribueerd.

Al met al is het een prachtig project. Een combinatie van natuur en machine, waarvan wij zand en grind kunnen gebruiken, zonder een gat achter te laten. We hebben er prachtige beelden van kunnen maken!

Geen reactie's

Geef een reactie