11 nov 3 Tips voor het verhuizen of aanpassen van je Website
3 tips voor het aanpassen of verhuizen van je website
- admin
- november 11, 2021
Leestijd: 8 minuten
Leestijd: 8 minuten
De juiste look and feel en de laatste insights over je business staan klaar. Nog even die kekke teamfoto’s uploaden en dan is je website klaar voor publicatie – toch? De livegang van je website is een mooi moment waar je lang naartoe gewerkt hebt. Helaas worden er in dat spannende moment nog regelmatig belangrijke stappen vergeten. Daarom delen wij drie tips bij het verhuizen van je website. Ken jij ze alledrie al?
Je website als visitekaartje
Of je nou een zelfstandig ondernemer, duurzame startup of groot bedrijf bent, je website is je online visitekaartje waarmee potentiële klanten je opzoeken. Daarom is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat dit visitekaartje altijd een goed beeld geeft van wie jij bent en wat je organisatie doet.
Kleurrijke banners en informele teksten? Dan ben jij vast creatief! Klassieke kleuren en traditionele lettertypes zijn dan weer meer geschikt voor organisaties waarbij formaliteit en autoriteit belangrijk zijn. Omdat jij als organisatie groeit, is het belangrijk dat je website met je meegroeit. Uiteraard kun je altijd wat teksten en pagina’s aanpassen, maar soms vereist je groei een geheel nieuwe website.

Website verhuizen
Iedereen die een nieuwe website heeft gemaakt – of hier momenteel mee bezig is – weet dat dit een hele grote klus is. Omdat dit wel maanden kan duren, blijf je altijd je oude website gebruiken totdat de nieuwe klaar is en je deze als het ware kunt verhuizen.
Het bouwen van een website kost vaak meer tijd dan je denkt. Maar wat een feestelijk moment als hij vervolgens klaar is en je hem met de wereld kunt delen! Je hebt je checklist met alles over je pagina’s, knoppen, formulieren en blogs netjes afgewerkt en denkt klaar te zijn wanneer de livegang is uitgewerkt.
Vanuit de online marketing kant merken wij echter dat er vaak een aantal dingen worden vergeten. Dit komt doordat kennis niet altijd voorhanden is, maar ook doordat lang niet alle website ontwikkelaars hun ‘Google bril’ op hebben wanneer ze een website verhuizen. Oftewel, de regels die Google hanteert voor online zichtbaarheid, worden onvoldoende of zelfs niet gehanteerd. Dit is natuurlijk ontzettend zonde, want je nieuwe website verdient het om door zowel je bestaande als je potentiële nieuwe klanten bewonderd te worden!
De Google Index
Voordat we ingaan op de veelgemaakte fouten, is het belangrijk te begrijpen wat de link tussen zoekmachines en jouw website is. Zoekmachine zoals Google houden namelijk alle pagina’s van je site bij in een index. Zo kunnen zoekresultaten altijd snel geladen worden. Google gaat regelmatig sites en pagina’s langs (dit heet crawlen) om te controleren of deze geüpdate moeten worden in de index.
Dit gebeurt dus ook wanneer je je website of -pagina’s aanpast, afhankelijk van hoe populair je site is en hoe vaak de bot van de zoekmachine langs komt. Als je niet alle stappen hebt uitgevoerd bij deze wijzigingen, kan het zomaar zo zijn dat je twee weken lang bezoekers misloopt omdat deze je niet weten te vinden totdat de Google index is bijgewerkt.
De linkwaarde van jouw website
Bovenop de gevolgen die het mislopen van bezoekers voor je bedrijf zelf hebben, wordt ook je website tekort gedaan. Minder bezoekers geven zoekmachines namelijk een seintje dat jouw website minder relevant en interessant is. Maar nog belangrijker is de linkwaarde die jouw website heeft door alle externe links waarmee andere websites naar die van jou linken.
Kwalitatieve links vanaf andere websites zijn van groot belang voor de linkwaarde van jouw website. Wanneer sites met een hoge website autoriteit (domain authority) naar jouw site verwijzen, kun je dit eigenlijk zien als een aanbeveling van een betrouwbaar en belangrijk persoon. Op basis van deze aanbeveling, wordt je hoger in de zoekresultaten geplaatst.
De linkwaarde vervalt echter wanneer de aanbeveling naar een URL verwijst die niet meer bestaat. En omdat linkwaarde zo’n belangrijke factor is van hoe hoog je in zoekmachines wordt getoond, wil je deze natuurlijk niet verliezen
Redirecten
Wat kun je nu wél doen om het verlies van websitebezoekers en linkwaarde te voorkomen? Het antwoord: redirecten!
Wanneer je wijzigingen in een URL maakt, wil je natuurlijk voorkomen dat mensen deze nieuwe versie van je website of pagina niet kunnen vinden. Als gebruiker van het internet, ben je vast bekend met de 404 error: ‘this page is not found’. Irritant hè?! Dit is precies wat er gebeurt wanneer de URL die je zocht, niet meer bestaat, en er ook geen redirect geplaatst is.

Wat is een redirect
Een redirect is eigenlijk een doorverwijzing van de oude naar de nieuwe URL. Hiermee geef je aan dat de inhoud van je vorige pagina of website niet verdwenen is, maar simpelweg een andere URL heeft. Zie het als het versturen van een adreswijziging van de website of pagina. Hieronder bespreken we op welke manier je de redirect gebruikt.

Redirect niveaus
Er zijn veel verschillende redenen om een redirect op je website te plaatsen. Hieronder zullen we drie veelvoorkomende niveaus bespreken. Namelijk de website redirect, de pagina redirect en de sitemap redirect.
De website redirect
Hoewel deze vorm van redirecten misschien het meest voor de hand ligt, zul je de website redirect niet zo vaak gebruiken. Tenzij je iedere maand aan een nieuwe website toe bent, natuurlijk. Deze redirect is echter wel een hele belangrijke stap, aangezien het invloed heeft op alle pagina’s die op je website staan.
Zorg er daarom altijd voor dat zowel de oude URL als alle linkwaarde van deze URL mee worden genomen naar je nieuwe website, wanneer je deze live gaat zetten. Zo voorkom je dat bezoekers die irritante 404 melding tegenkomen en vervolgens je website verlaten. Daarnaast behoud je de waarde die de site door de jaren heeft heeft opgebouwd.
De pagina redirect
Wie wil dat webpagina’s relevant blijven, weet dat je deze regelmatig moet updaten. Meestal kun je dit doet doen door (stukjes van) de tekst zelf aan de passen. Soms is er echter een dusdanige update nodig, dat de URL van de pagina ook veranderd moet worden.
Denk bijvoorbeeld aan een pagina over bimi, de grappige groente die enkele jaren geleden is omgedoopt en nu als aspergebroccoli door het leven gaat. Het zou zonde zijn als fans van deze groente jouw pagina niet meer weten te vinden doordat de (URL) naam is veranderd en de linkwaarde van je pagina is verdwenen.
De sitemap redirect
Bij het ontwikkelen van een nieuwe website, zijn er vaak inzichten waarbij de sitemap en pagina-indeling veranderen. Het niveau van pagina’s kan wijzigen en er kunnen niveau’s bijkomen. Zo kan een uitbreiding van assortiment ervoor zorgen dat de pagina’s over groenten een niveau lager komen te liggen. Door de nieuwe pagina over producten, wordt de URL /groenten aangepast naar /producten/groenten. Vergeet wederom de redirect niet!
Soorten redirects
Hoewel er verschillende soorten redirects zijn, worden de 301 en 302 redirect veruit het meest gebruikt. Wat is het verschil tussen deze twee redirects, en hoe pas je ze toe?
De 301 redirect vs 302 redirect
Het verschil is eigenlijk simpel: een 301 redirect is permanent en een 302 redirect is een tijdelijke omleiding. Je gebruikt de 301 bij de aanpassingen uit de voorbeelden hierboven. Een 302 is juist geschikt voor content waarvan je weet dat je deze snel weer gaat aanpassen. Voorbeelden hiervan zijn uitverkochte producten of specifieke actiepagina’s.
Een belangrijk verschil is dat de linkwaarde bij 302 redirect niet worden doorgeven en bij de 301 redirect wel. Uiteraard wel op voorwaarde dat de inhoud hetzelfde is, zoals bij de bimi-pagina die naar de aspergebroccoli-pagina leidt.
Denk je Google echter te slim af te zijn door de pagina over wortels naar die van courgettes door te leiden? Je verkoopt immers geen wortels meer, en dan kun je je courgette-pagina mooi een boost geven. Toch? Helaas, dit zal Google niet goedkeuren en mogelijk zelfs bestraffen door je pagina over courgettes lager in de zoekresultaten te plaatsen.
Tips voor het plaatsen van redirects
Tip 1: creeër een sitemap
Een handige manier die wij zelf gebruiken, is om een sitemap te bouwen van zowel de huidige als de nieuwe site in Excel. In kolommen geef je aan welke pagina het betreft, wat de huidige url is en wat de nieuwe url wordt. Dit geeft een duidelijk overzicht en vormt meteen een goede basis voor het redirecten van de pagina’s in websites en Content Management Systemen (CMS). Tevens is dit overzicht handig om de geschiedenis van redirects bij te houden. Zo voorkom je dat je website een warboel aan redirects wordt waar makkelijk gaten in kunnen vallen.
Tip 2: Gebruik plugins
Om de redirects vervolgens toe te passen, zijn er manieren om veel handelingen te optimaliseren. Zo kan er met behulp van een plugin en de Excelsheet uit tip 1 een hoop werk worden bespaard. Voor WordPress is de plugin Redirection een aanrader. Je kunt hier een Excelsheet uploaden die aangeeft wat er moet gebeuren. Door de Excelsheet te gebruiken en de kolommen ‘URL huidig’ en ‘URL nieuw’ aan te passen naar source URL en target URL, kun je in een klap je website vertellen wat deze moet doen. Wel zo makkelijk!
Tip 3: Check Google Search Console
In de dagen na het aanpassen of verhuizen van je website, is het zeer aan te raden Google Search Console regelmatig te checken. Ondanks je goede voorbereidingen, kunnen er alsnog dingen misgaan. Door Search Console in de gaten te houden, zul je snel genoeg zien of je zaken over het hoofd hebt gezien of fouten hebt gemaakt. Check in Search Console het tabblad dekking.

Redirect zelf voor meer succes
In dit artikel hebben we je uitgelegd wat de link tussen je website en zoekmachines is, en wat je nooit mag vergeten bij het aanpassen of verhuizen van je website. Namelijk: het plaatsen van een redirect! Wanneer je dit niet doet, kun je zowel bezoekers als linkwaarde kwijtraken, en dit wil je als ondernemer natuurlijk altijd voorkomen.
Volg daarnaast onze tips: gebruik een Excelsheet voor je sitemap, voeg redirects doe door middel van een plugin, en houd Google Search Console extra goed in de gaten om te zien of het redirecten van je website of pagina goed verloopt.
Vind je het toch nog eng om zelf je website of pagina aan te passen, is het momenteel al in de soep gelopen, of besteed je je tijd simpelweg liever aan andere dingen? Dan helpen wij je natuurlijk graag verder met deze en andere online marketing onderwerpen waar je tegenaan loopt. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!
Videoproductie meets marketing
Wist je dat video de effectiefste manier is om de aandacht van je doelgroep te grijpen? Onze videoproducties brengen als geen ander emoties over en houden de aandacht. We denken met je mee en komen samen tot een krachtig concept die past bij jouw bedrijf en doelstellingen!
We gaan ook nog een stap verder met sterke video marketing. We kunnen jouw video’s namelijk op de juiste manier online verspreiden zodat je zoveel mogelijk bereik hebt onder je doelgroep. Samen gaan we voor minimaal 10.000 views en optimale betrokkenheid! Zo weet je zeker dat je het maximale uit de videoproductie haalt.
Wie is VanSelfie?
VanSelfie wil mooie initiatieven helpen groeien door het effectief bereiken van hun potentiële klanten.
In deze blogreeks nemen we je mee in het uitwerken van jouw online marketingstrategie. Zo versterk je jouw gedachtegoed en organisatie. Heb je vragen? We helpen je graag!