18 okt Content kalender
Content kalender
Hero, Hub, Help: Hoe ziet dat er uit
Overall werkt video het beste (zijn de marketeers het algemeen over eens), dus pak waar mogelijk vooral een camera! Daarna komt een foto of banner, en ten slotte tekst. Een mooie blend van de drie kan ook zeker werken, zolang dat algoritme maar gevoed blijft en de content past bij de inhoud en je doelgroep.
HERO
Een á twee keer per jaar een Hero post is essentieel voor organisaties die willen groeien middels online marketing. Bij de Hero(video) pak je flink uit omdat dit een aandachtstrekker is, met als doel nieuwe mensen binnen je doelgroep te bereiken.
Het idee is om te inspireren en/of te entertainen. Je bericht moet binnenkomen bij de kijker en ze bewust maken over jouw onderwerp. Het doel van de hero is niet om “te verkopen” of je product of dienst te showen. De hero straalt de missie en denkwijze van jouw organisatie uit. Om VanSelfie als voorbeeld te nemen, onze missie: VanSelfie werkt aan een wereld waar verspilling en vervuiling niet of nauwelijks voorkomen. Dit hebben we vertaald naar een video, zie het voorbeeld bij de Promo video.
Hero content:
Promo video: de missie van jouw organisatie delen met de kijker.
Voorbeeld: VanSelfie moodfilmDoelgroep Voxpop: een compilatie van vraag en antwoord bij jouw doelgroep. Waar zitten ze mee, wat zijn knelpunten, hoe zou de doelgroep het zelf oplossen.
Voorbeeld: WaterSTOF tot pratenStunt: laat je creativiteit de vrije loop en verzin een leuke stunt. Zo kun je offline en online marketing naar elkaar toe halen met een brede campagne.
Voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=qZhbmlbfG5U of https://www.youtube.com/watch?v=OnGcnIPghCQResearch outcome: cijfers uit het veld delen op een creatieve manier. Laat zien dat jij de kennis in huis hebt.
Feel good project: bijvoorbeeld een uitgebreide casevideo waar je iemand binnen de doelgroep helemaal in de watten legt en het proces deelt.
Voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=litXW91UauE
Hub

Een paar beelden schieten lukt misschien prima, maar een interview afnemen terwijl je de edit in gedachten al helemaal uitstippelt, is vaak een tweede. Tijdens het interview moet je namelijk niet alleen heel goed luisteren maar tegelijkertijd ook alvast je volgende vraag paraat hebben. Oh ja, en vergeet ook je camera, licht en geluid niet ten alle tijden in de gaten te houden!
Achteraf een voice over toevoegen kan dan een oplossing zijn, maar wat moet deze zeggen om ervoor te zorgen dat de video bijdraagt aan je totale online marketing traject? Een extra paar handen en hersenen zou dan welkom zijn. Ook kan een videomaker creatief meedenken om je video een eigen touch te geven. Word geen 1000 in 1 videomaker, get creative!
Denk hierbij aan:
- Corporate: het proces binnen jouw organisatie (ook op te delen per afdeling om lengte van video’s in toom te houden).
Voorbeeld: VanSelfie Digijes - Klant testimonials: wat vinden jouw klanten van de samenwerking.
Voorbeeld: Testimonial compilatie - Case video’s: ligt een speciale klant uit en hoe jullie tot een succes zijn gekomen. Onderbouw dit met cijfers.
Voorbeeld: Case SamSamkring - Behind the scenes: een leuk project volgen en vooral op de “fun” inzoomen.
Voorbeeld: Dockr - Aftermovies: een compilatie van een evenement dat je gehost hebt.
Voorbeeld: CFP Greenbuildings - Registraties: de totale opname van een spreker ter kennisoverdracht. Ook op te knippen in korte fragmenten per onderwerp bijvoorbeeld.
- Livestream, Webinars en Talkshows: haal mensen online naar jou toe en deel je kennis. Je kunt tegenwoordig je eigen talkshow eenvoudig organiseren via platforms als Zoom, Teams, Webinargeek, noem maar op. Achteraf te monteren tot een aftermovie of losse kennisclips.
Voorbeeld: Livestream promo - Uitnodigingen: nodig mensen online uit voor je evenement.
Voorbeeld: Lindenhoff - Fun video’s: gewoon wat gekkigheid achter de schermen of eigen projectjes los van de main focus.
Voorbeeld: Testlab - Een dag in het leven van: volg een medewerker en zoom in op zijn/haar verhaal.
Voorbeeld: CTD
Help
Bovenstaande video’s helpen met het wekken van vertrouwen bij de mensen uit de doelgroep. Inmiddels kunnen ze bereid zijn om contact op te nemen. Desalniettemin is er nog een goede kans dat ze nog een hoop vragen hebben voordat ze over zullen gaan tot conversie – hoe tackel je dat?
Hier komt je HELP content goed van pas. Dit is relatief droge content met het doel om te informeren. Vaak gaat het om contactinfo, prijsindicaties en processen. YouTube is de één na grootste zoekmachine, dus ook hier kunnen je HELP video’s bijdragen aan nieuwe kijkers binnen de doelgroep!
Het voorbeeld van VanSelfie: om duurzame bedrijven en projecten te helpen met groeien bieden wij onze deskundigheid in online videomarketing aan. Dit doen we in de vorm van abonnementen, losse klussen en meedenken met onze klant. Ons adres is Nijverheidsweg 16B te Utrecht en je kunt ons mailen via info@vanselfie.com.

VOORBEELDEN
De website zal het meeste toelichten maar om ook in video te denken hebben we de volgende voorbeelden:
- How to of Tutorional:
stap voor stap uitleg. Bijvoorbeeld hoe je iets in elkaar zet. Zo krijgen de kijkers op een heldere manier inzicht in een proces.
- Tips & tricks:
hoe gebruik je een product (eventueel life hacks).
- Screencaptures: schermopname met voice over om een softwareprogramma uit te leggen.
- Review of opinie video’s: iemands mening over jouw diensten of producten. Zulke video’s maken de voordelen van jouw product of dienst meteen concreet wanneer de reviewer deze laat zien.
- FAQ’s: wat zijn de meest gestelde vragen en geef hier antwoord op.

WRAP IT UP
Wanneer je online goed gezien en gevonden wil worden dan is het goed om een content kalender voor minimaal een half jaar uit te stippelen. Los daarvan is het goed om de actualiteiten in de gaten te houden en daarop in te spelen.
Het kost veel tijd om het goed te doen en daarom heeft VanSelfie een abonnement ontwikkeld om impact te maken. Daarbij pakken we de belangrijkste elementen uit de content kalender en na de montages kun je 6 maanden vooruit.
Het concept hebben we inmiddels bewezen, zie onze Case SamSamkring!
Aan de slag
Als het goed is heb je nu een beter idee van wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goede video. Ben je toch die rebel die het allemaal zelf gaat doen? Dan nemen wij uiteraard de telefoon op om je wat tips en tricks mee te geven. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel, zorgen dan jouw initiatief groeit.
Neem direct contact met ons op of lees meer over hoe we je kunnen helpen dankzij videoproductie.