Content marketing: de weg naar jouw doelgroep

Het lijkt altijd zo makkelijk: maak een video, post deze online en trek nieuwe klanten! Job done. Er gaat echter een effectief stappenplan en een serieuze aanpak schuil achter het maken van content marketing. Je online content en waar je deze uitzet bepaald namelijk je succes. Het doel? Op het juiste moment, de juiste content aan de juiste mensen te laten zien zodat je het bereik en de zichtbaarheid creëert die je nodig hebt om te kunnen groeien.

Met dit blog geven we je graag inzicht in online zichtbaarheid zodat jij de A locatie daarin verovert voor jouw bedrijf! 👇

Stap 1: maak Persona's van je doelgroep(en)

We zijn geneigd om te werken vanuit aannames waarin we weten wat onze (potentiële) klanten willen horen en dus wat we in onze content marketing moeten verwerken. Er is echter een zogeheten ‘sweet spot’ tussen wat jij als bedrijf wilt vertellen en wat je (potentiële) klant wil horen. Om achter deze ‘spot’ te komen is het dus belangrijk dat je je kan inleven in je doelgroep. 

We gebruiken daarvoor het persona model waarin je je doelgroep gaat identificeren op basis van zogeheten ‘persona’s’ met demografische, sociale en maatschappelijke gegevens. Je creëert in werkelijkheid een fictieve personage van je mogelijke doelgroep waar je deze aan kan herkennen én waarop je de content kan afstemmen. Als je dus meerdere doelgroepsegmenten hebt, maak je dus ook meerdere persona’s.

Benieuwd hoe je een persona maakt? Bekijk ons voorbeeld >> 

Stap 2: bepaal de Customer journey

Je hebt nu bepaald wie je klant is en daar mooie persona’s voor gecreëerd, maar weet je ook hoe je potentiële klanten zich bewegen? In andere woorden: welke reis leggen jouw potentiële klanten af en waar kun je hen bereiken? De momenten op de reis tussen jouw merk of bedrijf en de potentiële klant, noemen we touchpoints. Dat kan bijvoorbeeld een e-mail zijn of een social media kanaal zoals Facebook, LinkedIn of Google.

Grofweg kan je deze klantreis, de customer journey, verdelen in 3 basis fases: bewustwording (awareness), overweging (consideration) en aankoop (purchase). Veelaal wordt in de content marketing hier dan ook de Engelse benaming voor gebruikt.

1. Awareness
In deze bewustwordingsfase komt je doelgroep achter een bepaalde behoefte of probleem. Bijvoorbeeld voor een limonadebedrijf kan het zijn dat iemand erachter komt dat hij/zij/hen niet genoeg drinkt door een mooie video over hoeveel water je zou moeten drinken per dag.

2. Consideration
In de overwegingsfase heeft een potentiële klant een probleem vastgesteld en gaat op zoek naar een oplossing daarvoor. In het geval van het limonadebedrijf zou de potentiële klant kunnen kiezen uit meer water uit de kraan drinken, meer drinken kopen of water uit de sloot. Het limonadebedrijf kan dan mooie content aanbieden over waarom men voor limonade zou moeten kiezen!

3. Purchase
In de aankoopfase heeft de potentiële klant verschillende opties om het probleem op te lossen vergeleken. Als limonadebedrijf dus de taak om content te maken die hem/haar/hen over de sloot trekt en limonade koopt!

Door op deze manier de klantreis, de customer journey, in kaart te brengen kan je met de juiste content marketing op het juiste moment inspelen op de behoeftes of problemen van je doelgroep(en). Deze stap kan je vervolgens mooi combineren met het Hero, Hub, Help model. Lees snel verder!

Stap 3: hero, hub help!?

Hoe maak je je content relevanter, leuker en inspirerender? We kijken hiervoor naar het Hero, Hub, Help model van Google voor content marketing, welke oorspronkelijk op videomarketing gebasseerd is. De drie verschillende lagen hebben hun eigen doel:

Hero: trekt de aandacht met een ludieke of inspiratievolle content getarget op je doelgroep. 

Hub: laat je doelgroep kennis maken met jou en je bedrijf met content zoals een kijkje achter de schermen of een bedrijfsvlog. 

Help: content bedoeld om je doelgroep echt verder te helpen en waar je bijvoorbeeld dus antwoord geeft op waar ze tegenaan lopen. 

Het werken met één uiting is niet meer voldoende en daarom raden we aan om te werken met kwalitatieve storytelling. Inspireer je doelgroep, vermaak ze en breng ze uiteindelijk in beweging! 

Stap 4: creëer bereik op social media

Je weet wie je wilt bereiken, waar op de reis en natuurlijk met mooie content. Maar waar ga je op inzetten? Social Media geeft mooie mogelijkheden om online zichtbaar te zijn. Naast een goede organische (niet-betaalde) post strategie, is het heel interessant om ook social media advertising toe te passen in content marketing.

Het adverteren op Facebook, Instagram en LinkedIn is effectief omdat social media gebruikers veel data in hun profielen achterlaten waarop je kan richten met je advertenties. Denk hieraan het like-gedrag waaruit interesses worden bepaald. Met advertenties kun je precies op de gewenste doelgroep targetten.

Met de persona’s die je hebt ontwikkeld, inzicht in de customer journey en het hero, hub, help model kan je optimaal inspelen op de verspreiding van je content op social media. Zo kan je mogelijk mensen bereiken die overeenkomen met je persona’s, maar nog niet actief op zoek zijn naar een oplossing voor hun probleem. We noemen dit ook wel ‘onbewust onbekwaam’.

Stap 5: BEn je vindbaar op zoekmachines?

Wil je uiteindelijk ook meer bezoekers naar je website hebben? Dan moet je wel goed zichtbaar zijn! Met een goede content marketing strategie plaats je je content in de spotlights en dus ook op zoekmachines.Hiervoor gebruik je relevante zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden, in plaats van dat je willekeurig wordt gevonden. Is jouw content vervolgens populair dan zal je website een hogere positie krijgen in de zoekresultaten van zoekmachines. Zo ben je vol in zicht! 

1.  Zoekwoordonderzoek
Waar te beginnen? Je start altijd eerst met een zoekwoordonderzoek waarmee je inzicht krijgt op welke termen men zoekt in een zoekmachine zoals Google. Wij raden aan om te beginnen met 10-15 zoektermen waar van jij denkt dat je potentiële klant op zoekt. 

2. Zoekvolume achterhalen
Vervolgens gebruik je tools om te bepalen of er volume is, in andere woorden of er überhaupt mensen op zoeken en hoeveel. Een veel gebruikte gratis tool hiervoor is de Google Ads Keyword Planner of de website answerthepublic.com

3. Longlist opstellen
Als resultaat van je zoekwoordonderzoek kan je een longlist hebben van wel 400 zoekwoorden. Hieruit kies je vervolgens degene met het meeste zoekvolume, want deze zijn blijkbaar populair.

4. Shortlist opstellen
Dan maak je een tweede lijst, de ‘shortlist’ die de meest relevante zoekwoorden bevat. Per zoekwoord geef je vervolgens aan in welk fase van de customer journey de potentiële klant zich bevindt en welk soort content bij dit zoekwoord past.

Stap 6: adverteren met video marketing

Video is binnen content marketing een van de meeste gebruikte content vormen. Bedenk je: hoe vaak kijk jij een video online? Vanwege de populariteit is het dan ook aan te raden om video marketing op te nemen in je content marketing strategie.

Je wilt vervolgens je videoboodschap natuurlijk op een groot aantal plekken tonen en dit kan met adverteren binnen het video marketing landschap! De manier van adverteren heet realtime bidding waarbij in een fractie van een seconde bepaald wordt wie zijn video mag vertonen op de beschikbare advertentie postitie, op bijvoorbeeld Youtube. 

Adverteren met video marketing raden wij aan op twee manieren:

1. Branding
Video’s kan je goed gebruiken om jouw bedrijf of merk onder de aandacht te krijgen. Dit kan door ze bijvoorbeeld te tonen op populaire websites zoals Nu.nl of. een goed bekeken Youtube kanaal. 

2. Retargeting
Een manier van adverteren waarmee we mensen bereiken die al eerder contact hebben gehad met je social media kanalen of website.

Om te kunnen adverteren met video marketing moet je natuurlijk wel goede content hebben! Lees snel verder voor onze tips…

Stap 7: maak een goede video

Zoals we al eerder aangaven: video is de meest populaire content vorm dus dit mag absoluut niet missen in je content marketing! Gelukkig zijn er vele vormen binnen video die je kan inzetten of je merk of bedrijf te promoten. Wat dacht je van een testimonial, aftermovie of een productvideo? Met video kan je gewoonweg jezelf, merk of onderneming goed laten zien. 

Waarom is video zo populair? Natuurlijk ten eerste omdat een goede video lekker wegkijkt in plaats van dat je veel tekst moet lezen! Daarnaast hebben de algoritmes van veel online marketing kanalen zoals de zoekmachine van Google, Youtube en social media de voorkeur voor video, waardoor dit blijft groeien.

Maar hoe maak je dan een goede video? Allereerst, wees goed voorbereid: er komt bij een video maken wel veel kijken, denk hierbij aan een script, kleding, muziekkeuze, camera instellingen en natuurlijk de montage! Daarnaast kun je gebruik maken van het eerder besproken hero, hub, help model. Ook is het goed om je video content te baseren op het zoekwoordonderzoek van stap 5. Zo haal je het maximale uit je inspanning die je in een video productie steekt!

Verder aan de slag met content marketing?

VanSelfie wilt mooie initiatieven helpen groeien door het effectief bereiken van hun potentiële klanten. Wij geloven dat je met de juiste content marketing meer online zichtbaarheid creëert. Heb je vragen? We helpen je graag met jouw online strategie en het maken van je content! Neem contact op »

 🌱