Communicatiedoelen: bereik je doelgroep

Communicatiedoelen: bereik je doelgroep

Stel je voor dat je verdwaald bent, ergens in de middle of nowhere, zonder kaart of kompas. Je hebt geen idee waar je bent of welke kant je op moet. Begin je gewoon met lopen en hoop je dat je uiteindelijk op je bestemming aankomt? Never! Je moet uitzoeken waar je heen wilt en hoe je er kunt komen. 

Hetzelfde geldt voor jou als ondernemer als het gaat over communicatie. Voordat je jouw boodschap de wereld instuurt, moet je een duidelijke bestemming voor ogen hebben – een communicatiedoel. Dit doel is als je kompas, dat je vertelt waar je heen wilt. Maar om daar te komen, moet je weten hoe je je communicatiedoelen op de juiste manier invult. In dit blog leggen we uit hoe je dat doet.

Wat is een communicatiedoel?

Een communicatiedoel – ook wel communicatiedoelstelling – is een overkoepelend doel dat je met je communicatie-inspanningen wilt bereiken. Een veelvoorkomend doel is bijvoorbeeld het vergroten van je naamsbekendheid of het genereren van (meer) leads. 

Om de juiste invulling van je communicatiedoelen te bepalen begin je met te brainstormen over wat je met je communicatiestrategie wilt bereiken. Splits je doelen dan uit in meer specifieke en meetbare doelstellingen, of streefcijfers.

Voor deze subdoelen moet je gevoel krijgen bij de conversieratio’s in je funnel. Hoeveel weergaven in de zoekresultaten worden een websitebezoek? En hoeveel websitebezoekers vullen vervolgens  bijvoorbeeld een contactformulier in? Maak zulke berekeningen voor conversies die belangrijk zijn voor jou om je doelstellingen concreter te maken.

Communicatiedoelen - VanSelfie team

Hoe bepaal je de juiste invulling van je communicatiedoelen?

Bepaal je communicatiedoelen en je doelgroep - VanSelfie

1. Begrijp je doelgroep

Als je je doelgroep wilt bepalen, is het belangrijk dat je nadenkt over wie je boodschap moet horen om je doel te bereiken. Je kunt voor één enkele boodschap meer dan één doelgroep hebben. Neem onze klant Solarix Solar als voorbeeld. Zij maken gevels met zonnecellen. Voor hun product is het belangrijk een vastgoedontwikkelaar te bereiken, maar ook architecten die de gebouwen ontwerpen.

Het is essentieel om je boodschap op elke communicatiedoelgroep af te stemmen. Zo kunnen ze de informatie zowel begrijpen als er vervolgens naar handelen. Om het duidelijker te maken voor jezelf kun je een of meerdere persona’s uitschrijven. Over het maken van persona’s schreven we ook een blog.

2. Zet je doel

Om je doel te begrijpen moet je weten wat je met deze communicatie wilt bereiken. Dit zal je helpen te bepalen wat de beste manier is om je doelgroep te bereiken en wat voor boodschap je moet sturen. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen probeert te verkopen, is je doel een verkoop tot stand te brengen. Als je draagvlak probeert te creëeren voor een gezondere leefstijl, is je doel gedragsverandering.

Wil je hier dieper induiken? Lees dan ons blog over hoe je de stappen van je klant voorspelt met een customer journey.

3. Ontwikkel content voor de customer journey

Als je je doelgroep hebt bepaald en je doel hebt begrepen, kun je kernboodschappen ontwikkelen. Dit zijn de punten die je moet communiceren om je doel te bereiken. Als je bijvoorbeeld gevelpanelen op zonnecellen probeert te verkopen, kunnen je kernboodschappen gaan over de milieu- en kostenbesparing. Als je de resultaten van een project probeert over te brengen, kunnen je kernboodschappen gaan over wat er bereikt is en hoe het de onderneming ten goede zal komen.

4. Bepaal de kanalen

De volgende stap is het identificeren van de kanalen. Dit betekent dat je uitzoekt met welke communicatiekanalen je jouw doel het beste en het snelst zult bereiken. Er zijn veel verschillende kanalen die je kunt gebruiken, waaronder YouTube, LinkedIn, Instagram en e-mail. Elk kanaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus je zult het kanaal moeten kiezen waarmee je je doelgroep het best bereikt. 

Voor een sociaal ondernemer is het erg belangrijk om een kanaal te kiezen waarop je een grote impact kunt maken en waarbij je je marketingbudget slim inzet. We denken graag met je mee als je hiermee aan de slag wilt.

5. Test en meet

Als je je communicatieplan eenmaal hebt uitgevoerd, is het belangrijk om de resultaten te testen en te meten. Zo kun je bepalen of je invulling van de communicatiedoelen effectief was of niet. Je kunt allerlei methoden gebruiken om te testen en te meten, waaronder enquêtes, focusgroepen en interviews.

Ook doen we testcampagnes met een budget vanaf €25,- via Facebook of Instagram. Op die manier kunnen we met weinig geld al goed inschatten wat het effect van een video gaat zijn. Door te testen en te meten kun je er zeker van zijn dat je communicatie het gewenste effect bereikt. 

Test en meet je communicatiedoelstellingen - VanSelfie

H2H communicatiedoelen

Wij zijn fan van H2H. H2H staat voor ‘human to human’. Het traditionele idee is dat consumenten marketing (B2B) en bedrijfsgerichte marketing (B2C) twee verschillende vormen van marketing zijn. H2H is echter op allebei van toepassing, want uiteindelijk communiceren we altijd van mens tot mens. Dat geldt voor al je uitingen, zowel online als offline. Je stuurt altijd een boodschap vanuit iemand naar iemand. Ook bij B2B is het zo dat er iemand is die leest wat jij stuurt en het oppakt. Dat is belangrijk om mee te nemen in je communicatie.

6 voorbeelden van communicatiedoelen

Dit zijn 6 voorbeelden van veelvoorkomende communicatiedoelen.

1. Informeren, gekoppeld aan de SDG’s

2. Gedragsverandering, gekoppeld aan de SDGs

3. Vertrouwen wekken bij potentiële klanten

4. Een band met de klant creëren

3. Bouwen aan relaties

4. Samenwerkingen versterken

Hulp nodig met je communicatiedoelen?

Als het op communicatie aankomt, is er geen pasklare aanpak. De sleutel is: doelen opstellen en een plan ontwikkelen om je doelen te bereiken. Door de verschillende soorten communicatiedoelen te begrijpen, kun je er zeker van zijn dat je boodschap goed overkomt. 

Wij hebben een sessie ontwikkeld om communicatiedoelen in kaart te brengen en persona’s te bouwen. Wil je een sessie inplannen? Vul dan ons contactformulier in of neem zelf contact met ons op!

contact

Wil je meer informatie uit eerste hand? We denken graag met je mee over jouw groei.

Telefoon: 085 489 40 70
E-mail: info@vanselfie.com
Adres: Nijverheidsweg 16B 3534AM Utrecht