03 feb De juiste videoformaten voor sociale media
De juiste videoformaten voor sociale media en waarom deze zo belangrijk zijn
- admin
- februari 3, 2022
Leestijd: 4 minuten
Leestijd: 4 minuten
Weet jij wat de juiste videoformaten voor de diverse sociale media platforms zijn? Er zijn veel verschillende soorten videoformaten die je op sociale media kunt gebruiken, elk met hun eigen voordelen. Belangrijk is wel dat je een formaat kiest dat past bij het platform en de wensen van je doelgroep.
Heb je zelf wel eens een liggende foto in je Instagram feed gezien, of een vierkante video op de desktopversie van LinkedIn? Juist, hartstikke zonde dus!
De relevantie van video content op sociale media
Video’s zijn al even niet meer weg te denken uit het sociale medialandschap. Wat trekt er ook meer aandacht dan een pakkende video waarin je zowel je boodschap als een stukje van jezelf (je organisatie) kwijt kunt? Precies, niks!
Daarom is het geen verrassing dat ook in 2022 video een essentieel onderdeel van je marketingstrategie zou moeten zijn. Video’s zorgen namelijk voor meer betrokkenheid en interactie met je doelgroep. Goede redenen dus om hier tijd en geld in te investeren.

De juiste videoformaten gebruiken: hoe belangrijk is dit?
Steeds meer organisaties lijken door te krijgen hoe waardevol video’s zijn. Hoe jammer is het dan als deze video’s niet het gewenste effect blijken te hebben. Geen kliks, geen websitebezoeken of misschien zelfs geen impressies. Een veelvoorkomende oorzaak? Een onjuist videoformaat! Als het formaat van een video namelijk niet past bij het platform waarop deze geplaatst is, zal het weinig resultaten opleveren.
GEBRUIKERSERVARING
Dit heeft twee redenen. Ten eerste zal je doelgroep weinig interesse hebben je video te bekijken of naderhand actie te ondernemen. Stel je maar eens een liggende video op Instagram voor. De gebruiker scrolt door de feed en ziet een ieniemienie video, die enkel groter wordt wanneer het telefoonscherm gedraaid wordt. Heeft deze gebruiker zin om deze moeite te nemen wanneer er talloze video’s zijn die wél de juiste afmetingen hebben? Waarschijnlijk niet.

Het algortime
Ten tweede kan het sociale mediaplatform de video als ongeschikt beoordelen. Vervolgens wordt je advertentie afgekeurd óf zal het algoritme ervoor kiezen je video amper of zelfs niet in de feed tonen. Zonder impressies natuurlijk geen resultaten, of ook maar een kans daarop.
Videoformaten en sociale media
Hoe handig zou het zijn als je gewoon één formaat aan kunt houden voor al je sociale media accounts? Heel handig voor jou, maar helaas geen optie door alle soorten sociale media en de verschillende behoeften die daarbij horen. Facebook, Instagram, LinkedIn en Youtube – ze zijn allemaal anders. En hier horen specifieke videoformaten bij. Wij zetten de formaten voor je op een rij die belangrijk zijn voor jouw online marketinginspanningen.
Voor organisch gebruik, zoals het plaatsen van een post met video, moet je de Shared Video specs aanhouden op LinkedIn.
Bij het adverteren kun je kiezen uit een Landscape video, Square video of Vertical video. Hierbij is er een range van resoluties die LinkedIn zal accepteren.

Wanneer je een video wilt posten, kun je op Facebook kiezen voor een Shared Post Video. Video’s met dit format kunnen mensen dan ook liken en delen.
Er zijn twee soorten formaten, namelijk een portrait en een landscape versie. Daarnaast is er in de categorie organisch nog de Facebook story, waarin ook een video gebruikt kan worden.
Bij het adverteren zijn er de In-Feed Ad, de Carrousel video en de stories ad.

De formaten voor Instagram postjes en advertenties komen sterk met elkaar overeen.
Het enige verschil tussen de geaccepteerde formaten zit in de Insta Reels (organisch) en de Insta Carrousel (advertentie). De Feed Landscape, square en vertical video ad komen wat betreft specs met elkaar overeen.


Youtube
Breedbeeld kent nog steeds de hoofdfocus op YouTube. Indien je een 4:3 video upload, verschijnen er automatisch randen die het beeld vullen naar 16:9.
Wat betreft resolutie is alles mogelijk vanaf 426 x 240 tot aan 3840 x 2160. Ons advies is om standaard HD te gebruiken, dus 1920 x 1080.


Voor zowel het adverteren van video’s als het plaatsen van posts, gebruikt Pinterest precies dezelfde specs. Dat is wel zo makkelijk!

TikTok
TikTok maakt alleen onderscheid tussen organische video’s en advertentie video’s. De resolutie is uiteraard alleen gefocust op Portrait versies aangezien TikTok een mobiele app is.

Tips voor het maken en plaatsen van video’s
Nu weet je welke videoformaten passen bij de belangrijkste sociale media platforms voor bedrijven: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, TikTok en Youtube. Maar voordat je aan de slag gaat, delen we graag nog wat expert tips met je om te beginnen!
- Zorg dat de eerste drie seconden van de video pakkende beelden bevatten
- Maak bij het gebruik van advertenties verschillende versies aan om te A/B testen. Zo kom je steeds een stapje verder
- Denk aan het toepassen van ondertiteling. Als mensen op het werk of in de bus naar je video’s kijken hebben ze niet altijd het geluid aan.
- Zorg voor een pakkende afsluiter en geef aan wat een vervolgstap is of waar er meer informatie gevonden kan worden. Eventueel kan er visueel verwezen worden naar een knop onder de video.
Hulp bij het plaatsen van video’s op sociale media
Kun jij na het lezen van alle videoformaten en -specs de bomen door het bos niet meer zien? Dat begrijpen we! Het vergt namelijk aardig wat kennis en ervaring met de verschillende sociale media platforms om continu de beste videoformaten te kiezen.
Schakel dan ook vooral hulp in wanneer je er zelf niet uit komt. Neem contact met ons op om te overleggen welke sociale media het beste bij jouw doelgroep aansluiten. Heb je de video zelf nog niet gemaakt? Dan helpt onze videoproductie afdeling je graag verder!