Online Marketing Trends 2022: wat kunnen we volgend jaar verwachten?

Online Marketing Trends 2022: wat kunnen we volgend jaar verwachten?

Leestijd: 4 minuten

Je kunt niet om online marketing heen wanneer je als organisatie relevant wilt blijven. De markt speelt zich namelijk in toenemende mate online af. Dus wie mee wilt doen, moet op de hoogte blijven van wat er speelt.

Bij online marketing draait alles om vooruit denken en het verkennen van nieuwe kansen. De beste manier om concurrentie voor te blijven is dan ook begrijpen en inspelen op wat er gaat komen. Daarom kijken we in dit blog naar online marketing trends 2022.

Waarom de toekomst van online marketing relevant is

Online marketing is niet alleen belangrijk voor je vindbaarheid, maar vormt ook de basis voor je toekomstmogelijkheden. Door online marketing effectief in te zetten, kun je je ROI (return on investment) verbeteren om zo je organisatie continu te laten groeien. Of je nou een product of service aanbiedt, een MKB’er of ZZP’er bent – online marketing is essentieel voor je succes.

Een groot deel van je online succes wordt bepaald door de effectiviteit van je campagnes. Daarbij is het belangrijk dat de strategie hiervan gebaseerd is op de algoritmes van zoekmachines, en de veranderingen daarin. Hoe sterk je huidige strategie ook kan zijn, houd er rekening mee dat deze in de toekomst niet meer werkt omdat Google zijn algoritme continu aanpast en verbetert.

Wat te verwachten van online marketing trends 2022

Komend jaar zal online marketing (nog) verder verschuiven naar personalisatie. De focus ligt op het creëren van gepersonaliseerde ervaringen voor elke klant. Zo hebben ze het gevoel dat ze begrepen worden, en hun behoeftes daadwerkelijk vervuld. Bedenk maar hoe fijn je het zelf vindt als het product of de service waarvan je gebruikmaakt precies dàt pijnpunt verhelpt waar je steeds tegenaan liep. Zo fijn!

Daarnaast zal online marketing ook meer gericht zijn op video, wat invloed heeft op de verschillende platforms en services die je hiervoor kunt gebruiken. Wist je namelijk dat video momenteel al de voornaamste vorm van online media is? En de mate waarin we naar video’s kijken, wordt naar verwachting alleen nog maar hoger! Speel hier dan ook tijdig op in voordat je concurrenten je voor zijn.

SEO trend 2022

SEO Trend 2022: E-A-T

De SEO term E-A-T staat voor Expertise, Autoriteit en Trustworthiness. Met dit principe zorgt Google er sinds 2018 voor dat gebruikers continu de beste content zien, op basis van deze drie peilers. In 2022 wordt E-A-T nog belangrijker, en dat zien we terug in verschillende onderdelen van SEO.

Customer Journey Trend 2022: Journey Orchestration

Klantervaring is key – zowel van je huidige als toekomstige klanten. Zonder klanten natuurlijk geen organisatie, dus richt je in 2022 extra op de beleving die mensen bij jouw bedrijf hebben. Een unieke merkidentiteit ontwikkelen is leuk, maar zorg ervoor dat dit niet tot tunnelvisie leidt. Met andere woorden: wat jij wilt uitstralen is niet altijd hetzelfde als wat de klant wenst, en hoe de boodschap daadwerkelijk binnenkomt. Wanneer heb jij je voor het laatst afgevraagd hoe de klant jouw boodschap nou écht ervaart?

Met Journey Orchestration ga je terug naar de basis om in kaart te brengen uit welke stappen de Customer Journey van jouw doelgroep bestaat. Zo kun je vervolgens bepalen wat de beste momenten voor interactie zijn, en hoe je deze interacties continu kunt verbeteren.

Wat hebben jouw klanten nodig, en hoe kun jij deze behoeften als organisatie vervullen? Welke obstakels komen klanten onderweg tegen, en wat voor oplossing biedt jij daarvoor aan? Maar ook, wat is de toegevoegde waarde van jouw product of dienst? Als het goed is, beantwoord je deze vragen al met je USP (unique seller proposition), maar het is altijd goed om hier opnieuw naar te kijken.

Journey Orchestration vs Customer Journey

Wat maakt Journey Orchestration anders dan de al langer bekende Customer Journey? Een groot verschil is dat de Customer Journey gaat over een segment aan klanten terwijl Journey Orchestration om de klant als individueel draait. Niet iedere klant doorloopt de journey namelijk zoals verwacht, waardoor de ervaring erg tegen kan vallen. De focus op individuele klanten sluit dan ook aan bij de algemene personalisatie-trend van 2022. 

Waar je je bij (Customer) Journey Mapping vooral bezighoudt met het uitstippelen van de verschillende fases die klanten doorlopen, koppel je deze bij Orchestration aan specifieke interactiemomenten. Daarbij is elk onderdeel van Orchestration gebaseerd op real time data die je meer vertelt over het gedrag van de klant. Zo kun je vervolgens inschatten wat de volgende stappen van deze klant zijn en op welke manier dit het beste kan plaatsvinden. 

Advertising Trend 2022: Responsive Search Ads

Wie regelmatig met Google Ads werkt, heeft vast al gezien dat Expanded Text Ads (ETAs) na 30 juni 2022 zullen verdwijnen. In plaats daarvan kun je enkel nog Responsive Search Ads (RSAs) gebruiken, die Google in 2018 introduceerde. Wat zal dit voor jouw organisatie betekenen?

 

Google Ads 2022

Responsive Search Ads vs Expanded Text Ads

Het grootste verschil tussen de twee soorten ads is dat Google nog beter is in het combineren van titels en omschrijvingen. Het programma meet namelijk continu welke titels en omschrijvingen het beste converteren naar clicks. 

Volgens Google kun je nu nog sneller campagnes opzetten en beheren. Bovendien zullen je Ads ook nog eens een hogere CTR (click through rate) hebben dankzij de responsieve functie die ze hebben. Alleen maar positief dus! Of toch niet? 

Het verdwijnen van de Expanded Text Ads heeft ook zeker nadelen. Zo heb je minder controle over je advertenties, kun je geen definitieve preview zien en is het ook veel moeilijk om de Ads te analyseren. 

Dit hoeft allemaal geen probleem te zijn voor organisaties voor wie adverteren een leuke bonus is. Zijn Google Ads echter een belangrijke bron van (nieuwe) klanten en opdrachten? Dan wordt het tijd om hulp in te schakelen!

Hulp nodig met de online marketing trends 2022?

In een ideale wereld zou jouw organisatie moeiteloos inspelen op iedere online marketing trend die voorbij komt. Het is echter niet makkelijk om je naast je dagelijkse gang van zaken continu bezig te houden met alle veranderingen die plaatsvinden. 

Daarom helpt VanSelfie graag! Kun je wel wat advies gebruiken voor je zoekmachine optimalisatie, of wil je het opzetten en optimaliseren van Google Ads uitbesteden? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

🌱