7 Video tips om zelf aan de slag te gaan met filmen

7 Video tips om zelf aan de slag te gaan met filmen

“We hebben zelf gefilmd, kun jij er iets moois van maken?” Of, “we hebben veel beeldmateriaal verzameld maar geen idee hoe we het moeten monteren.” Klinkt bekend? Dit zijn dan ook twee vragen die VanSelfie regelmatig wordt gesteld.

En hoewel wij onze hand niet zomaar omdraaien voor een uitdaging, kan dit veel efficiënter. Hoe handig zou het zijn als je zélf al de nodige tips en tricks paraat hebt bij het filmen? Bovendien is kwalitatief filmmateriaal essentieel voor een mooi eindresultaat. Daarom delen wij 7 video tips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan met filmen.

Wanneer je vervolgens goede montage nodig hebt, you know where to find us 😉

Tip 1: een goed concept is het halve werk

Meteen een van onze belangrijkste video tips: bedenk voordat je gaat filmen hoe je video eruit moet gaan zien. Dat scheelt je een hoop tijd en improvisatie op de draaidag zelf. Houd bij het bedenken van je concept vooral rekening met de locatie, props, figuranten en lengte van je video.

Filmlocatie

Hoeveel licht en geluid is er aanwezig? Voor optimaal beeldmateriaal heeft je locatie veel licht en zo weinig mogelijk omgevingsgeluid en eventuele echo. 

Film props

Welke attributen heb je nodig bij het filmen? Denk hier van tevoren goed over na en zorg dat deze klaarstaan.

Figuranten

Weten alle acteurs die in beeld moeten komen dat ze gefilmd gaan worden? Voorkom onnodig gedoe op de dag zelf door vooraf af te spreken wie er wel en niet in beeld komt.

Video lengte

De beste video’s zijn zelden langer dan een minuut. Neem dan ook geen diepte interviews van je figuranten af maar bereid een vragenlijstje met maximaal 5 vragen voor. Less is more!

Tip 2: Camera, settings, actie!

Wanneer je je diensten of producten wilt showcasen is het belangrijk dat de videokwaliteit deze goed tot hun recht laat komen. Wie denkt dat een goede telefoon camera automatisch voor goed beeldmateriaal zorgt, die heeft het mis. Ook de nieuwste iPhone kan namelijk beelden opleveren die eruitzien alsof ze met een Raboscanner zijn gefilmd. Erg zonde dus.

Controleer daarom voor het filmen of de instellingen van je (telefoon)camera minstens op HD staan. Dit staat gelijk aan 1920×1080. 4K is nog beter, daarmee is het namelijk mogelijk nog wat te croppen of scalen in de montage. Verder houden we 25 of 30 fps aan als normaal en heb je met 50 of 60 fps de mogelijkheid om er later nog slow motion van de maken.

Zorg ervoor dat je altijd de originele beelden doorstuurt. Whatsapp verlaagt de resolutie naar postzegelformaat dus gebruik liever programma’s als WeTransfer of Dropbox.

Video Tips: camera instellingen - VanSelfie

Tip 3: de juiste compositie

Het kan erg lastig zijn om de juiste houding van je camera te kiezen. Afhankelijk van waar je de video gaat vertonen zijn er namelijk een aantal opties mogelijk. Voor evenementen, tv, bioscoop en computerschermen zal de voorkeur op horizontaal ‘landscape’ filmen liggen.

Ga je de grote première echter via jouw sociale media kanalen uitzetten, dan is de kans groot dat de beelden op een mobiele telefoon bekeken worden. Aangezien de meeste mensen hun telefoon staand in hun hand vasthouden, is verticaal filmen voor een beeldvullende vertoning zo gek nog niet. 

Heb je onze blog over de juiste videoformaten voor sociale media gelezen en vind je het nog steeds lastig? Ik kies bij twijfel zelf altijd voor horizontaal filmen. Bijsnijden doen we dan in de montage wel.

Video tips: achtergrond - VanSelfie

Tip 4: weg van die muur!

Mensen hebben de neiging om voor een muur te gaan staan zodat de achtergrond rustig is. Doe dit vooral niet! Probeer liever een mooi lijnenspel in je shot te creëren door een kwartslag te draaien. Dit geeft veel meer rust in je shot omdat de kijker zich kan plaatsen in de ruimte. 

Daarnaast maakt het minder uit wanneer er herrie vanuit de achtergrond komt omdat de kijker ziet waar het vandaan komt. Minder afleiding dus. Wel kan het handig zijn om om tijdens het filmen nog een extra take voor de heb te maken

Tip 5: slimme interviewvragen

Zorg dat vragen in je interview in volledige zinnen beantwoord worden. Dan kun je de vraag in de montage wegknippen om er een mooi doorlopend verhaal van te maken. Daarnaast bespaar je ook nog eens een hoop tijd in de video zelf, win-win dus!

Wanneer ik enkel met “Maxime” antwoord, op de vraag “hoe heet je?”, kan dit niet opgeknipt worden in de montage. Hoe dan wel? Gebruik hele zinnen, dus “Ik heet Maxime.” Zo kan de vraag er naar wens uitgeknipt worden en voelt de video natuurlijker aan.

Tip 6: scan de locatie op licht en lawaai

Als je met aanwezig licht werkt, geldt in het algemeen dat je met je gezicht naar het licht toe moet gaan staan. Zo sta jij letterlijk in de spotlight! Dit kunnen overigens ook ramen zijn. Licht dat recht van boven komt geeft schaduw op je ogen en is dus niet fraai. Een paar stappen naar achteren doen zodat je ogen het licht vangen kan al veel helpen.

Minstens zo belangrijk als de beeldkwaliteit is de geluidskwaliteit. Blijf weg van airco’s, koffieapparaten, ijskasten, drukke gangen en mogelijke andere lawaaimakers. Mensen kijken nou eenmaal niet graag naar een video waarin geboor is te horen. Terwijl ik dit type begint de buurman spontaan weer eens te boren…

Het is verstandig om een externe audiorecorder mee te nemen die een betere microfoon dan je telefoon heeft. De kwaliteit van de laatste kan namelijk erg tegenvallen. Zolang beide devices audio opnemen kunnen we dit in de montage syncen.

Tip 7: maak een B-roll

Het is vrij saai om enkel een interviewshot te tonen. Denk creatief en film ook extra shots waarmee we cuts kunnen verstoppen in de montage. 

Onze gouden regel is dan ook ‘praatje plaatje’. Praat je in je interview bijvoorbeeld over hardlopen, trek dan je sneakers aan en film dat je aan het hardlopen bent!

De mooiste shots komen vanuit hoeken die je doorgaans niet gewend bent. Dus weg met de normale kijkhoogte en film laag aan de grond, hoog in de boom, spannende doorkijkjes, noem maar op.

Video tips: praatje plaatje - VanSelfie

(Bonus) Tip 8: je hoeft het niet alleen te doen!

Wil je graag een mooie video voor jouw organisatie maken maar heb je toch nog twijfels na het lezen van deze video tips? Neem dan vooral contact met ons op. Wij zijn experts op het gebied van videoproductie en helpen je graag op weg!

contact

Wil je meer informatie uit eerste hand? We denken graag met je mee over jouw groei.

Telefoon: 085 489 40 70
E-mail: info@vanselfie.com
Adres: Nijverheidsweg 16B 3534AM Utrecht