Videomaker vs Smartphone: hoe maak jij je video’s?

Videomaker vs Smartphone: hoe maak jij je video’s?

Maak jij zelf weleens een video voor je organisatie? Even met je telefoon wat videofragmenten filmen – het is zo gepiept. Bovendien verbetert zowel het gemak als de kwaliteit in een rap tempo. Waarom zou je dan nog een filmploeg inhuren? Zolang je een beetje oog voor compositie hebt zit hier een kern van waarheid in. Hoe “echter” het beeld namelijk is, hoe vertrouwder je overkomt bij je doelgroep. 

Toch zijn er een aantal belangrijke redenen om je filmwerk alsnog uit te besteden. Hieronder leggen we je uit waarom je op basis van tijd, techniek, inhoud, animaties en kosten (ja echt!) toch voor een professionele filmploeg kunt kiezen.

1. Tijd

Inderdaad, filmen met je smartphone is makkelijk en snel. Maar vergeet niet dat een goede video onderaan de streep ook een hoop tijd in de montage kost. Tijd die je ook kunt besteden aan je werk, klant of collega. 

Voor ieder uur filmen rekenen wij ongeveer 1,5 uur montagetijd (exclusief kleurcorrectie en audio optimalisatie), en wij hoeven de weg door de software niet meer te leren. Denk daarbij aan het inladen en ordenen van alle footage, “spotten” (het selecteren van de beste fragmenten), de juiste muziek zoeken en het geheel vervolgens samenvoegen. 

Mocht je al software op je smartphone hebben gevonden dan zijn het leerproces en het gemak vaak een bottleneck. En let op, gratis software resulteert vaak in een lelijk watermerk over je video. Zonde van je mooie beelden. Verder zijn er programma’s die automatisch voor je monteren. Maar stel jezelf dan de vraag, vang ik hiermee écht de kern van mijn boodschap?

Wil je echt goed voorbereid de shoot ingaan, houd dan ook rekening met tijd die de pre productie kost. Denk hierbij aan het uitschrijven van een concept, het opstellen van een script of interviewvragen, en het maken van een shotlist.

Video montagetijd - VanSelfie

2. Techniek

Codecs, bitrates, resoluties, kleurcorrectie, audio optimalisatie, huisstijl elementen, ondertiteling – allemaal technieken die bekend zijn voor videomakers. Een aantal van deze kun je terugvinden in veel smartphones en ik raad je ook zeker aan om daar even in te duiken. 

Standaard staan smartphones ingesteld op Amerikaanse settings (29 of 30 fps) terwijl we in Europa met 25 fps werken. Flikkerende lampen in beeld? Dan klopt er doorgaans iets niet. 

Videoformaten

Bedenk goed waar je de video gaat vertonen aangezien ieder social media platform zijn eigen voorkeur voor bepaalde formaten en resoluties van video’s heeft. Je bent dus zo weer een paar uur verder voordat je je beelden in de perfecte verhouding voor ieder platform hebt geknipt. Lees hier meer over de juiste videoformaten voor sociale media en waarom deze zo belangrijk zijn.

Belangrijk met filmen is om van tevoren te bedenken of je voor een horizontaal of verticaal frame gaat. There is no way back! Daarnaast is 4K is altijd beter dan HD maar zal je telefoon hiermee wel sneller ‘vol’ zitten. Een échte camera zal dan ook altijd meer functies hebben om dan een telefoon om dit te fixen.

3. De inhoud

Sterke video inhoud - VanSelfie

Een paar beelden schieten lukt misschien prima, maar een interview afnemen terwijl je de edit in gedachten al helemaal uitstippelt, is vaak een tweede. Tijdens het interview moet je namelijk niet alleen heel goed luisteren maar tegelijkertijd ook alvast je volgende vraag paraat hebben. Oh ja, en vergeet ook je camera, licht en geluid niet ten alle tijden in de gaten te houden!

Achteraf een voice over toevoegen kan dan een oplossing zijn, maar wat moet deze zeggen om ervoor te zorgen dat de video bijdraagt aan je totale online marketing traject? Een extra paar handen en hersenen zou dan welkom zijn. Ook kan een videomaker creatief meedenken om je video een eigen touch te geven. Word geen 1000 in 1 videomaker, get creative!

4. Animaties toevoegen

Versterk je video’s met animaties voor een extra boost aan creativiteit. Ook dit is weer een totaal ander discipline – je moet het maar kunnen! Een simpele tekst op je beeld plakken lukt vaak wel, maar hoe laat je ze mooi animeren? Of wat dacht je van 3D tekst waarbij het licht perfect matcht met de beweging van het beeld? Mensen zien dagelijks talloze video’s voorbij komen dus het is belangrijk dat die van jou eruit springt.

5. Kosten uit productie

één backup is geen backup

Heb je al bedacht hoe en waar je de beelden en final versie op gaat slaan? Let op, één backup is geen backup. Regelmatig horen wij dat een harde schijf met alle footage is gesneuveld. Mocht je je afvragen hoe je het hart van een videomaker breekt …

Een NAS opstelling van harde schijven die elkaar kopiëren is dan ook een vereiste! Bij VanSelfie is er zelfs een tweede NAS op een andere locatie aanwezig zodat beelden never nooit verloren gaan, ook niet in het geval van brand of andere onvoorziene omstandigheden.

NAS harde schijf - VanSelfie

Hoe zonde zou het zijn als je mooie beelden of zelfs complete eindversie verloren gaan? Precies, voorkomen dus!

Montage software

Ook montage software kan de kosten flink laten oplopen. Denk alleen al aan de Adobe Suite, die veelal wordt gebruikt in de videowereld. Deze gaat voor ongeveer €60,- per maand over de plank (voor twee licenties).

Uiteraard moet je altijd je doelgroep in gedachten houden. Zijn het bekenden van je, dan mag het er best wat amateuristisch uitzien, de boodschap is immers het belangrijkste! Maar presenteer je jezelf of je organisatie aan een onbekende doelgroep, dan wil je toch zo goed mogelijk uit de verf komen?

Videoproductie gear - VanSelfie

Gear

Ok, je hebt je telefoon, maar ben je er dan ook echt? Vanaf een vaste plek filmen kan prima, maar ga je lopen, dan wordt het al wat lastiger. Sommige smartphones hebben goede beeldstabilisatie ingebouwd, voor de rest zijn er ‘gimbals’ op de markt.

Je kent vast wel de footage waar de wind de boventoon voert, resulterend in een stevige hoeveelheid ruis. Voor de kijker niet bepaald een fijne manier om een interview te beluisteren. Als ze überhaupt nog blijven kijken bij slecht geluid. Zorg dus voor een goede microfoon. Ook een koptelefoon om mee te luisteren en je ‘levels mee te checken’ is belangrijk.

Oh oh, het begint inmiddels donker te worden. Hier vallen de meeste smartphones af in de strijd om een mooi beeld. Des te donkerder de omgeving, des te meer ruis in je beeld zal verschijnen. Misschien toch ook maar een lampje aanschaffen?

Aan de slag

Als het goed is heb je nu een beter idee van wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goede video. Ben je toch die rebel die het allemaal zelf gaat doen? Dan nemen wij uiteraard de telefoon op om je wat tips en tricks mee te geven. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel, zorgen dan jouw initiatief groeit.

Neem direct contact met ons op of lees meer over hoe we je kunnen helpen dankzij videoproductie.

contact

Wil je meer informatie uit eerste hand? We denken graag met je mee over jouw groei.

Telefoon: 085 489 40 70
E-mail: info@vanselfie.com
Adres: Nijverheidsweg 16B 3534AM Utrecht